Ta ingenting för givet.

I kommunikation och umgänge med framförallt våra närmaste är det lätt att börja ta saker och ting för givna.

Vi tror att vi vet vad andra tänker, vi tror att andra vet vad vi tänker. Så är det oftast inte. Många missförstånd och onödiga kontroverser skulle kunna undvikas om du verkligen kontrollerar att den du pratar med menar samma sak som du. Din hjärna är väldigt snabb att dra slutsatser och fylla i där inte tillräcklig information har givits. Du förutsätter efter dina egna tankar och erfarenheter, utan att veta hur den andra personen tänker.

Speciellt tydligt blir detta när man har olika livslängd och -erfarenhet. Om jag vill att min tonårsdotter ska komma hem från en fest fest kl 2 på natten, så innebär det inte att jag vill att hon ska ta en svarttaxi ensam eller skjutsas av en rattfull kompis. Hennes svar: Men, det sa du ju inte! För mig är det helt självklart men inte för henne.

– Det viktigaste var att komma hem i tid.

Ibland kan det kännas dumt att bli väldigt tydlig, att fråga andra hur de menar. Många gånger är vi också kvicka med att dra oss undan- inte störa. Att komma med frågor om hur något gått, hur personen känner sig och upplevde händelsen kan hjälpa oss att förstå mer.

L-heart_and_backgroundheart_logo

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *